Hyvä jumalanpalvelusavustaja!

Olet saanut seurakunnalta kirjeen, josta näet avustusvuorosi ja jumalanpalveluksessa käytettävät tekstit.

Tässä muutamia käytännön ohjeita tehtävääsi

Ennen jumalanpalveluksen alkua on klo 9.45 sakaristossa rukoushetki, jonne olet tervetullut.

Jumalanpalveluksen johtajana on liturgi. Mikäli sinulla on kysymyksiä tehtävääsi koskien, siitä kannattaa olla yhteydessä hänen kanssaan.

Raamatun lukukappaleet luetaan jumalanpalveluksessa isosta evankeliumikirjasta. Liturgi avaa sinulle kirjan oikeasta kohdasta ja näyttää sinulle luettavat tekstit. Toisinaan teksteistä on tehty moniste isommalla kirjasinkoolla, jotta lukeminen olisi helpompaa. Sellaista voit kysyä liturgilta tai virastosta jo aikaisemmin viikolla valmistautuessasi tehtävään.

Teksti luetaan lukupulpetilta päivän rukouksen jälkeen. Messun kulku löytyy virsikirjan alkulehdiltä. Liturgi tavallisesti antaa lukijalle myös merkin, milloin lukija voi saapua lukupulpetille.

Tekstinluku aloitetaan ilmoituksella:

”Kuulkaamme Jumalan sanaa ________ kirjasta luvusta ____.

Kun teksti on luettu, sano seurakunnalle:

”Tämä on Jumalan sana.” Seurakunta vastaa siihen: ”Jumalalle kiitos.”

Lukukappaleiden välissä on ns. vastausmusiikki, jonka aikana lukija seisoo paikallaan. Vastausmusiikin jälkeen luetaan toinen lukukappale.

Usein tekstinlukija avustaa myös kolehdin keräämisessä. Toivomme, että voit ajatella tätäkin tehtävää osana palvelua. Ennen jumalanpalvelusta sovitaan suntion kanssa, missä kukin tehtävän suorittaa.

Valmistautuessasi avustustehtävään on suositeltavaa lukea raamatunkohdat kotona omasta Raamatusta ääneen. Kirkossa teksti luetaan mikrofoniin. Liturgi säätää sen sinulle sopivalle korkeudelle palveluksen aikana. Sopiva puhe-etäisyys mikrofoniin on noin 20-30 cm. Lukiessasi käytä normaalia puheääntä. Puhu rauhallisesti ja selkeästi. Halutessasi voit tulla harjoittelemaan lukutehtävää ennen jumalanpalvelusta.

Lukupulpetti on kirkkosaliin tultaessa oikealla edessä. Ehtoollista lukuun ottamatta liturgia toimitetaan samasta kohdasta. Lukijan on hyvä istua siinä lähellä, jolloin siirtyminen lukupulpetille käy vaivattomasti.

Kiitos, että tulet avustajaksi jumalanpalvelukseen.