Linkkejä

Sairaalapapit

Sairaalasielunhoito - mitä se on

Kuoleman kohtaaminen - Helsingin seurakuntayhtymän sivun materiaali

Virtuaaliolkapää - Kirkon ylläpitämä keskusteluavun kanava: Palveleva puhelin ja Palveleva netti

Sairaalasielunhoito

Sairaalasielunhoidon tehtävänä on tukea potilaita ja heidän omaisiaan sairauden keskellä ja henkilökuntaa työnsä kysymysten keskellä. Keskustelut sairaalapastorin kanssa ovat luottamuksellisia. Keskustelujen lisäksi sairaalasielunhoitoon kuuluvat sairaaloissa pidettävät hartaudet ja erilaiset keskusteluryhmät.

Sairaalapastorin kanssa on mahdollista keskustella, vaikka ei kuuluisi mihinkään uskonnolliseen yhteisöön tai kuuluu johonkin muuhun yhteisöön kuin ev.lut kirkkoon.

"Herra tukee horjuvia, maahan painetut hän nostaa jaloilleen." (Ps 145:14)

Sairaalasielunhoidon periaatteet 2011 (pdf-dokumentti)

Harjavallan seurakunnan työntekijät pitävät säännöllisesti hengellisiä tilaisuuksia Harjavallan terveyskeskuksen vuodeosastolla, Hopearannassa, Hopeakeitaalla, Jokikodossa ja Kuparikaaressa. Vanhustentalon ehtoollishartaus 2 kertaa vuodessa: pääsiäisen edellä hiljaisella viikolla ja joulun edellä.

Hartauksia
  • Harjavallan Sairaalassa Lasarus-kappelissa parillisten viikkojen torstai klo 14.45
  • Satalinnassa E-talon 3B:ssä

parillisten viikkojen tiistai klo 16.15

Lähimmäiskeskeiseen terapeuttiseen sielunhoitoon perustuvia Voimavararyhmiä (keskusteluryhmiä)
  • Harjavallan Sairaalassa mm. osastoilla 22, 61, TAY
  • Satalinnassa E-talon 2B, 3B sekä A-talon päiväkuntoutus
  • Hoivakoti Kuparikaari

Sairaalateologit Satakunnan alueen sairaaloissa

Harjavallan ja Satalinnan sairaala
Hoivakoti

Kuparikaari (hartaushetket, Voimavararyhmät)

Maria Ollila
044 - 7356 754

Satakunnan keskussairaala

Raija Kiviniitty
044 - 7309 692

vs. sairaalapastori Elina Kaunisto 31.12.2015 saakka
044 - 7309 695

Porin perusturvakeskus (ent. kaupunginsairaala) myös Satalinnaan siirtyneet osastot

Eeva-Riitta Koivisto
0400 - 309 814

Työalue: Porin perusturvakeskuksen kuntoutus- ja sairaalapalvelu sekä vahuspalveluiden pitkäaikaishoito-osastot

Rauman aluesairaala
Sari Järnfors
044 - 7691299

Porin seurakuntien sairaalasielunhoidon Satakunnan keskussairaalassa ja Porin perusturvakeskuksen kuntoutus- ja sairaalapalveluiden sairaalaosastoilla olevia potilaista ja heidän omaisiaan varten on viikonloppuisin päivystävä pappi perjantaista klo 16.00 maanantaiaamuun klo 8.00 saakka. Päivystävään pappiin otetaan pyydettäessä yhteys osaston henkilökunnan välityksellä Viikonloppuisin päivystävinä pappeina toimivat sairaalapastorit ja osa Porin seurakuntien papistoa.

Satalinnan sairaalassa ja Harjavallan sairaalassa sairaalapapin ollessa viikonloppuvapailla tai lomalla Harjavallan seurakunnan papit hoitavat ne kiireelliset asiat, jotka eivät odota arkipäivään.

Harjavallan seurakunnan työntekijät käyvät säännöllisesti terveyskeskuksessa, Hopeakeitaassa, Jokikodossa ja Hopearannassa. Mikäli pappia toivotaan esimerkiksi Harjavallassa terveyskeskuksen vuodeosastolle omaisten tai potilaan pyynnöstä, olisi toivottavaa, että yhteydenotto tapahtusi Harjavallan seurakuntaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta pyyntöön pystytään vastaamaan.

Ehtoollishetki voidaan toimittaa myös sairasvuoteella, mikäli henkilö on siinä kunnossa, että pystyy ehtoollisen vastaanottamaan. Keskustelu- ja rukoushetki voidaan viettää myös ilman ehtoollista. Jos tiedetään, että henkilö ei elä enää kauan, voidaan viettää myös rukoushetki kuolevan luona. Myös ripittäytyminen (synnintunnustus ja synninpäästö) pyynnöstä toimitetaan.

Harjavallan seurakunta virasto ma-pe: 044 735 6750 (klo 9-12)

Harjavallan seurakunnan pappien yhteystiedot: täältä

Työmuodon vastuuhenkilö Harjavallassa

Sairaalapastori Maria Ollila