Hyvät vanhemmat

Seurakunta onnittelee Teitä pienokaisen syntymän johdosta. Toivotamme teille hyvän Jumalan siunausta uuteen elämäntilanteeseen ja kotiinne. Lapsen syntymä on yksi elämän suuria lahjoja, vaikka arjen tuoma väsymys ja moninaiset huolet tahtovatkin peittää sen alleen.

Tämän onnittelukirjeen mukana te saatte kastetta koskevia virallisia papereita. Osa niistä tarvitaan kastejuhlassa ja sitä valmisteltaessa. Kaste tulisi toimittaa kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kastejuhlan valmistelut on hyvä aloittaa ajoissa, ensin miettimällä sopiva aika toimitukselle. Tämän jälkeen on hyvä ottaa yhteyttä seurakuntaan ajankohdan ja toimittavan papin sopimiseksi. Kirkkoherranvirasto palvelee teitä numerosta 044 7356 750.

Kasteesta huolehtiva pappi ja vanhemmat käyvät ennen toimitusta sitä koskevan keskustelun, jonka aikana sovitaan edessä olevista järjestelyistä. Kastekeskustelu pidetään joko kirkkoherranvirastossa, lapsen kotona tai paikassa, jossa lapsi kastetaan.

Kastepaikkana on useimmiten lapsen koti tai kirkko. Vanhemmat valitsevat kastepaikan. Kun kastepaikkana on kirkko, kastavan papin on hyvä ajoissa kuulla, toivotaanko hänen käyvän toimituksen jälkeen myös kastekodissa.

Kastejuhlaan liittyvä esineistö
- kastepöydälle valkoinen liina
- kastemalja
- liina lapsen pään kuivaamiseksi
- Raamattu
- kaksi kynttilänjalkaa ja toiseen kynttilä, mikä sytytetään ennen toimituksen alkua. Pappi tuo mukanaan seurakunnan lahjana kastekynttilän. Se on tavallisen juhlakynttilän kokoinen ja laitetaan toiseen kynttilänjalkaan
- mahdollisesti muuta koristusta – esim. pieni kukka-asetelma
- valkoinen kastemekko, johon lapsi puetaan ennen toimituksen alkua

Lapsenne tarvitsee vähintään kaksi kummia, joita ovat rippikoulun käyneitä ja konfirmoituja luterilaisen kirkon jäseniä. Kummien tehtävä on rukoilla lapsen puolesta ja olla hänen tukenaan lapsen varttuessa seurakunnan jäsenenä. Vaikka kaste voidaan toimittaa ilman kummien läsnäoloa, on toivottavaa, että kummit ovat mukana kastejuhlassa. Apukummiksi kelpaa myös johonkin muuhun kristilliseen kirkkokuntaan kuuluva henkilö, mikäli kirkkokunta virallisessa opetuksessaan hyväksyy luterilaisen kasteen.

Kasteen palvelujärjestys löytyy useimpien virsikirjojen liiteosasta. Kasteen kaava löytyy myös internetistä, kirkon sivulta: http://evl.fi/