Kodinsiunaaminen

Koti on ihmisen tärkein paikka. Se on oma paikka, missä ihminen saa olla oma itsensä, missä hän voi levätä ja kerätä voimia. Kodissa eletään läheisimpien ihmisten kanssa yhteinen arki. Kodin merkitystä ei voi vähätellä. Siksi myös vanhastaan kodille on rukoiltu Jumalan siunausta ja suojelusta.

Kodille pyydetään siunausta useimmiten muuton jälkeen tai muussa merkittävässä elämän käänteessä. Siunaamisen rukoushetken voi yhdistää tupaantuliaisiin tai esim. kotona vietettävään lapsen kastetilaisuuteen tai muuhun juhlaan.

Siunaamista voi kysyä suoraan seurakunnan papilta. Sen voi toimittaa myös muu seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen.

Toimituksen kulku

Siunaus voi olla vapaamuotoinen rukous tai sitten siunaushetki voidaan toimittaa seuraavan rakenteen mukaan.

Virsi

Johdanto

Psalmi

Raamatunluku

Puhe

Virsi

Siunaaminen

Rukous

Isä meidän -rukous

Kiitosvirsi

Siunaus

Päätösvirsi

Rukoushetken kulku löytyy myös virsikirjan liiteosasta

Jumala on hyvyydessään antanut teille kodin ja läheiset ihmiset, joiden kanssa elämänsä jakaa. Siunatkoon Kolmiyhteinen Jumala Isä ja (+) Poika ja Pyhä Henki tämän kodin ja kaikki, jotka täällä asuvat ja vierailevat.

Siunatkoon hän (+) rakennuksen perustukset kestäväksi allanne.

Olkoon hänen siunaukseensa kattona teidän päällänne (+) ja siipien suoja (+) ympärillänne.

Vallitkoon kodissanne rakkaus, rauha ja syvä ilo. Johtakoon hän meidät kaikki kerran iankaikkiseen kotiin.