Rippi ja sielunhoito

 

Jeesus puhalsi heitä kohti ja sanoi: "Ottakaa Pyhä Henki.

Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut.

Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi." Joh 20:22-23

 

Kun ihminen tietää toimineensa Jumalan tahtoa vastaan, tuntee syyllisyyttä eikä saa sielulleen rauhaa, hän voi pyytää seurakunnan työntekijää ottamaan ripin vastaan (pappi, diakoni, nuorisotyönohjaaja, lähetyssihteeri). Ripittäytyminen on syntinsä tunnustamista ja synnintunnustuksen henkilökohtaista kuulemista toiselta kristityltä. Ripittäytyessä synti tunnustetaan Jumalalle, vaikka läsnä on ripin vastaanottajana ihminen. Hän toimii siinä Jeesuksen antamin valtuuksin. Sinä saat tunnustaa sen, mikä sinua painaa ja jättää asian Jumalan haltuun. Ripin vastaanottaja julistaa sinulle Kolmiyhteisen Jumalan nimessä synnit anteeksiannetuiksi.

 

Ripittäytyjä: Jumala, taivaalllinen Isämme. Olen tehnyt syntiä sinua vastaan ajatuksin, sanoin, teoin ja laiminlyönnein. Erityisesti tunnustan sinulle, että olen ...

Rippi-isä/äiti: Jeesus Kristus on sanonut: "Jolle te annatte synnin anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut." Uskotko, että synninpäästö, jonka sinulle julistan on Jumalan oma anteeksiantamus?

Ripittäytyjä: Uskon.

Rippi-isä/äiti: Tapahtukoon sinulle niin kuin uskot. Herramme Jeesuksen Kristuksen käskyn mukaan julistan, että sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi. Isän ja (+) Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.
 

Usein rippiin päädytään edeltävän sielunhoidollisen keskustelun kautta. Se on tärkeää siksikin, että sekä ripin vastaanottaja ja ripittäytyjä ovat selvillä minkälaisesta sielunvyyhdistä on kysymys. On suuri helpotus laskea taakkoja, joita on kantanut sisimmässään ehkä vuosikymmeniä.


Ripin vastaanottajaa sitoo aina ehdoton vaitiolovelvollisuus.

 

Lue lisää kirkon sivulta

Rippi

Rippisalaisuus