Avioliittoon vihkiminen

Mikäli suunnittelet kirkollista avioliittoon vihkimistä, ota yhteyttä ajoissa seurakunnan kansliaan sopiaksesi vihkipäivän ja kellonajan. Vihkimisiä meillä pääsääntöisesti toimitetaan lauantai-iltapäivisin. Vihkipaikkana on  Harjavallan kirkko. Myös muut tilat tulevat kysymykseen esim. kotona tai ulkona.

Kirkollisesti vihittävistä ainakin toisen tulee olla rippikoulun käynyt evankelis-luterilaisen kirkon jäsen. Puolisoista toisenkin on kuuluttava johonkin muuhun kristilliseen kirkkokuntaan.

Ennen vihkimistä toimitetaan avioliiton esteiden tutkinta. Tällä toimenpiteellä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu. Avioliiton esteiden tutkintaa on syytä pyytää kirkkoherranvirastosta hyvissä ajoin: Vähintään viikkoa ennen ja enintään neljä kuukautta ennen vihkipäivää.

Kirkollinen vihkiminen voidaan järjestää myös hyvin yksinkertaisesti. Pienimuotoisimmillaan riittää, kun paikalla on pappi, vihkipari ja kaksi todistajaa. Silloin vihkimistilaksi soveltuu hyvin muukin kuin kirkko.

Kun päivämäärä on selvillä otetaan yhteys vihkipappiin ja sovitaan tapaamisesta. Tapaaminen pyritään toteuttamaan noin 1-3 viikkoa ennen vihkimistä. Papin kanssa keskustellaan avioliiton merkityksestä sekä käydään läpi vihkimiseen liittyviä asioita. Hänen kanssaan voidaan myös harjoitella toimitusta etukäteen. Myös sukunimi ilmoitetaan papille ennen vihkimistä.

Musiikki

Avioliiton vihkimiseen kuuluu marssien lisäksi vihkivirsi. Toimitusta voidaan rikastuttaa muullakin musiikilla kunhan pidetään mielessä toimituksen jumalanpalvelusluonne. Mikäli toiveet musiikin suhteen ovat perinteisiä, tuttuja marsseja, ne voidaan sopia vihkipapin kanssa, muussa tapauksessa on hyvä olla yhteydessä kanttoriin.

Vihkiminen voidaan toimittaa myös ilman häämarsseja. Näin toimitaan joskus pienimuotoisissa vihkimisissä, joissa vihkiparin lisäksi ovat mukana vain pappi ja kaksi todistajaa.

Kuuntele häämusiikkia kanttori Marko Hakanpään häämusiikkisivulta

Häämarsseja kuunneltavissa täällä.

Avioliiton siunaaminen

Mikäli avioliitto on solmittu siviiliviranomaisten edessä tai muussa kuin luterilaisen käytännön mukaisesti, avioliitto voidaan vielä siunata kirkossa. Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä.